ΠΛΟΚΗ: Το Little Ashes μάς παρουσιάζει τη ζωή του γνωστού καλλιτέχνη Σαλβαντόρ Νταλί και όχι μόνο. Ταξιδεύουμε στη Μαδρίτη του 1922 όπου οι επικίνδυνες επιρροές του Φρόιντ και της τζαζ μουσικής μόλις έχουν ξεκινήσει να έχουν το κοινό τους, ο 18χρονος Σαλβαντόρ, ένας ντροπαλός αλλά φιλόδοξος νέος φτάνει στο πανεπιστήμιο της πόλης, με στόχο να γίνει ένας σπουδαίος καλλιτέχνης! Γρήγορα οι μετέπειτα συγγραφέας Φεντερίκο Γκαρσία Λόρκα και σκηνοθέτης Λουίς Μπουνιουέλ που ανήκουν στην κοινωνική ελίτ του πανεπιστημίου θα τον προσελκύσουν και ανάμεσά τους θα αναπτυχθεί μία δυνατή φιλία. Από εκεί και πέρα θα δούμε την πορεία της φιλίας τους και τις προσπάθειες τους να γίνουν αυτοί που έγιναν.
ΣΧΟΛΙΟ: Ο ποιητής και ο ζωγράφος, μαζί με τον κινηματογραφιστή Λουίς Μπουνιουέλ, ζούσαν και οι τρεις στη φοιτητική εστία της Μαδρίτης τη δεκαετία του 1920. Μεταξύ των δύο, του Νταλί και του Λόρκα, δημιουργήθηκε μια πολύ στενή σχέση, για την οποία ο Νταλί μίλησε μόνο λίγο πρίν τον θάνατό του. Ο τίτλος της ταινίας είναι δανεισμένος από έναν πίνακα που ο μεγάλος ζωγράφος ονόμασε Senicitas (μικρές στάχτες στα ισπανικά).
Το ρόλο του Νταλί έχει αναλάβει ο Ρόμπερτ Πάτινσον
ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Javier Beltran, Robert Pattinson, Matthew McNulty, Marina Gatell
ΣΕΝΑΡΙΟ: Philippa Goslett
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Paul Morrison
ΠΡΕΜΙΕΡΑ: 2009
ΧΩΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: UK
ΓΛΩΣΣΑ: English
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 107'
ΕΝΣΩΜΑΤΩΜΕΝΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΥΠΟΤΙΤΛΟΙ
Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010
LITTLE ASHES (2009)
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Χωρίς τους “τρελούς” και αντισυμβατικούς στην ιστορία του ο άνθρωπος, αν δεν ζούσε στις σπηλιές, σίγουρα θα έκαιγε ακόμα τις “μάγισσες” στις πλατείες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή“Δεν νοιώθω υποχρεωμένος να πιστέψω ότι ο ίδιος Θεός που μας προίκισε με την αίσθηση, την λογική και την εξυπνάδα σκόπευε να αποποιηθούμε της χρήσης τους” είπε ο Γαλιλαίος, προφανώς επειδή υποστήριζε την θεωρία του Κοπέρνικου, ότι η γη γυρίζει γύρω από τον ήλιο!!! Κι ω του θαύματος με την χάρη πάντα της θειας επιφοίτησης η καθολική εκκλησία ζήτησε συγνώμη ακαριαία μετά από 300 χρόνια στο Γαλιλαίο το 1992 δηλαδή, και με μια μικρή μικρή διαφορά μόλις 18 χρόνων δηλαδή το 2010 και μόλις μετά βίας 400 χρόνια μετά, ζήτησε συγνώμη από τον Κοπέρνικο, αλλά αφαίρεσε και από τα απαγορευμένα βιβλία την θεωρία του!!! Μερικοί συγγραφείς γνωστοί μας, που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα με τα απαγορευμένα βιβλία του Βατικανού: Βίκτωρ Ουγκό (Οι άθλιοι), Νίκος Καζαντζάκης (Ο τελευταίος πειρασμός), Αντρέ Ζιντ (Κορυντόν) και πολλοί άλλοι!!!
Με την ζωγραφική (όπως και με την ποίηση όπως έχω γράψει σε άλλη ταινία) είμαι σαν το λαδί με το νερό…καμιά ανάμιξη!!! Μαγνητίζομαι από κάποιους πίνακες η σχέδια, χωρίς να προσπαθώ να τους αναλύσω. Είμαι ερωτευμένος με την Κραυγή “Έντβαρτ Μουνκ”, τον Βιτρούβιο “Λεονάρντο ντα Βίντσι ” και δεν θα μπορούσα να ξεφύγω από τo “Η δημιουργία του Αδάμ” του “Μιχαήλ Αγγέλου”
Τι σχέση έχουν όλα αυτά με την ταινία; νομίζω καμία. Η ταινία μου έδωσε την αφορμή να σκεφτώ, πόσοι σημαντικοί πραγματικά άνθρωποι υπήρξαν (κι υπάρχουν φυσικά) κι εκδιώχτηκαν, επειδή ήταν αντισυμβατικοί με τον σκοταδισμό.
Μου άρεσε η ταινία, γιατί μου αρέσουν οι τρελοί αντισυμβατικοί άνθρωποι. Το μόνο μελανό σημείο της βιογραφίας του Νταλί, είναι ότι ήταν ψιλό υποστηρικτής του ισπανού δικτάτορα Φράνκο… κι αν στην υπόληψη μου τον σώζει κάτι, είναι ότι υποστήριζε τα έργα του Λόρκα, αν και απαγορευμένα από το καθεστώς.