Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Howl


Η αληθινή ιστορία του ποιητή, συγγραφέα και ηγέτη της γενιάς των μπίτνικς, Αλεν Γκίνσμπεργκ. Το 1956, ο γοητευτικός Νεοϋορκέζος εκδίδει την περίφημη ποιητική συλλογή του «Howl And Other Poems». Αμέσως μετά τη δημοσίευσή της, ο ίδιος και ο εκδότης του, Λόρενς Φερλινγκέτι, κατηγορούνται για προσβολή των ηθών και το βιβλίο παίρνει το δρόμο προς τα δικαστήρια. Οι βραβευμένοι με Οσκαρ Ρομπ Επστάιν και Τζέφρι Φρίντμαν επιχειρούν μια αποκαλυπτική περιήγηση στην ζωή του σπουδαίου ποιητή. Ξεκινώντας από την νεαρή του ηλικία, την αποδοχή της ομοφυλοφιλίας του και τις καταχρήσεις, το φιλμ καταλήγει στην εξιστόρηση μιας δίκης που είχε τεράστια σημασία για τα όρια της ελευθερίας του λόγου και την εξέλιξη της τέχνης στις Η.Π.Α.

1 σχόλιο :

  1. Η αλήθεια είναι ότι με την ποίηση γενικά, δεν τα πάω καλά, δεν μου πολύ αρέσει δηλαδή. Το μοναδικό βιβλίο που έχω με ποίηση, είναι του Καβάφη, από το οποίο κατά καιρούς διαβάζω δυο τρία ποιήματα την φορά, δεν σημειώνω ποια έχω διαβάσει, οπότε μπορεί να διαβάζω και τα ίδια, έτσι κι αλλιώς στην τύχη διαλέγω. Θεωρώ την ποίηση δύσκολη για τα δικά μου μέτρα.

    Έγραψα τα παραπάνω, για να πω ότι η ταινία είναι σαν το βιβλίο του Καβάφη που έχω! Θα μπορούσα να την δω πάρα πολλές φορές. Στην ταινία απαγγέλλονται (από τον υποδυόμενο Άλεν Γκίνσμπεργκ ηθοποιό) κομμάτια από την ποίηση του “Ουρλιαχτό και άλλα ποιήματα” συνδυάζοντας τα με κινούμενα σχέδια, που βοηθάει τρομερά στην κατανόηση του.
    Αξίζει σίγουρα να την δείτε, γιατί ο τρόπος που συνδυάζεται η αυτοβιογραφία του, η απαγγελία της ποίησης με κινούμενα σχέδια και η δική για το “Ουρλιαχτό και άλλα ποιήματα” κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον.
    Δεν υπάρχουν όπως λέμε πονηρές λέξης, αλλά πονηρά μυαλά, η σεμνοτυφία θα μας φάει στην τελική!

    Μην βιαστείτε να κλείσετε την ταινία στο τέλος, γιατί έχει ένα μικρό κενό δευτερολέπτων και μετά δίνει πληροφορίες για πολλά άτομα που σχετίστηκαν με τον Άλεν Γκίνσμπεργκ, όπως για παράδειγμα ότι έμεινε μαζί με την σχέση του Πίτερ Ορλοφσκι (γίνεται αναφορά στην ταινία για την γνωριμία τους και για όλους τους άλλους) μέχρι τον θάνατο του το 1997 κι ο σύντροφος του Πίτερ πέθανε το 2010. Μιλάμε για μια σχέση 30 και πλέον χρόνων!

    Μην την χάσετε, πραγματικά αξίζει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή