Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Kinsey (2004)


A look at the life of Alfred Kinsey (Neeson), a pioneer in the area of human sexuality research, whose 1948 publication "Sexual Behavior in the Human Male" was one of the first recorded works that saw science address sexual behavior.

Ποιος είναι ο Alfred Kinsey; Μπορεί να μην τον γνωρίζετε όμως πρόκειται για ένα πρόσωπο που άφησε το σημάδι του στην σύγχρονη κοινωνία. Γόνος οικογένειας αυστηρών αρχών έδειξε από μικρός την αγάπη του για τη φύση. Τελικά αποφάσισε να αντιταχθεί στις προτιμήσεις των γονιών του και να σπουδάσει βιολογία, εστιάζοντας την προσοχή του σε ένα συγκεκριμένο είδος εντόμων. Όμως δεν ήταν τα έντομα που τον έκαναν διάσημο. Αφού συνέλεξε εκατοντάδες χιλιάδες δείγματα, αποφάσισε να στραφεί στη μελέτη της ανθρώπινης σεξουαλικότητας. Απώτερος σκοπός του ήταν να χρησιμοποιήσει τη δύναμη των αριθμών για να καταγράψει τις σεξουαλικές συνήθειες των ανθρώπων. Ο Alfred Kinsey χρησιμοποίησε μια μεθοδολογία με χρήση προσωπικών συνεντεύξεων καταγράφοντας το σεξουαλικό ιστορικό δεκάδων χιλιάδων Αμερικάνων. Η έκδοση του πρώτου του βιβλίου «Sexual Behavior in the Human Male - Σεξουαλική Συμπεριφορά του Ανδρα» προκάλεσε αναστάτωση στη συντηρητική Αμερικανική κοινωνία του 1948.

Σύμφωνα με τον άγραφο κανόνα οι κινηματογραφικές βιογραφίες αποδεικνύονται πιο ενδιαφέρουσες όταν αναφέρονται σε ανθρώπους για τους οποίους δεν ακούσαμε ποτέ. Ο Alfred Kinsey δεν ήταν κάποιος σπουδαίος οραματιστής, αλλά ένας άνθρωπος που είχε την τόλμη να αναζητήσει χωρίς ντροπή απαντήσεις σε ερωτήματα που βασάνιζαν γενιές ανθρώπων. Πενήντα και πλέον χρόνια μετά την δημοσίευση των βιβλίων του μοιάζει αδιανόητο πως κάποτε οι άνθρωποι συμμορφώνονταν με απίστευτες προλήψεις και δοξασίες γύρω από το σεξ, κάτω από ένα πέπλο φόβου. Ο Kinsey προσπάθησε να περάσει το μήνυμα πως η ερωτική πράξη είναι πηγή απόλαυσης και όχι κάτι για το οποίο θα πρέπει να ντρεπόμαστε. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά και στην ταινία, οι άνθρωποι επιζητούν να βεβαιωθούν ότι δεν αποκλίνουν από το «κανονικό» ξεχνώντας όμως ότι η φύση έχει φροντίσει ώστε καθένας να είναι εντελώς διαφορετικός από τους υπόλοιπους.

Ο σκηνοθέτης Bill Condon ανακάλυψε ένα χαρακτήρα αβανταδόρικο πάνω στον οποίο έχτισε μια έντιμη ταινία. Αλλωστε η ζωή του Kinsey τα έχει όλα: συναίσθημα, πάθος, ανταγωνισμό, όραμα, σκάνδαλα και φυσικά σεξ. Η επιλογή του Liam Neeson στον πρώτο ρόλο δεν ξαφνιάζει, αφού ο Βρετανός ηθοποιός παραπέμπει στην εικόνα ακαδημαϊκού. Πέρα όμως από την εμφάνιση ο Neeson δίνει μια ερμηνεία μεστή κερδίζοντας από την πρώτη στιγμή το θεατή με την εξαίρεση λίγων στιγμών υπερβολής. Εξίσου θετική είναι και η παρουσία της Laura Linney στο ρόλο της συζύγου του Kinsey, ενώ αρκετοί από τους δεύτερους ρόλους (όπως ο διευθυντής του κολεγίου, ο χρηματοδότης και ο αντίζηλος καθηγητής) προσεγγίζονται μάλλον ως καρικατούρες. Παρά τις αδυναμίες το τελικό αποτέλεσμα είναι δεμένο, κερδίζοντας την προσοχή του θεατή έχοντας ως βασικότερο προσόν το γεγονός ότι αποφεύγει τις ηθικοπλαστικές προσεγγίσεις. Ο Condon δίνει με όμορφο τρόπο μια πρώτης τάξης αφορμή για προβληματισμό και αναζήτηση, πάνω σε ένα θέμα που σπάνια αντιμετωπίζεται με τρόπο ουσιαστικό και σοβαρό.




The Heterosexual-Homosexual Rating Scale, sometimes referred to as the “Kinsey Scale,” was developed by Alfred Kinsey and his colleagues Wardell Pomeroy and Clyde Martin in 1948, in order to account for research findings that showed people did not fit into neat and exclusive heterosexual or homosexual categories.

Interviewing people about their sexual histories, the Kinsey team found that, for many people, sexual behavior, thoughts and feelings towards the same or opposite sex was not always consistent across time. Though the majority of men and women reported being exclusively heterosexual, and a percentage reported exclusively homosexual behavior and attractions, many individuals disclosed behaviors or thoughts somewhere in between.


Η κλίμακα του Κίνσεϋ προσπαθεί να περιγράψει την σεξουαλική ιστορία ενός ατόμου καθώς και τα επεισόδια της σεξουαλικής τους δραστηριότητας σε δεδομένη χρονική στιγμή. Χρησιμοποιεί μια κλίμακα απο το 0, που σημαίνει αποκλειστικά ετεροφυλόφιλος, μέχρι το 6 που σημαίνει αποκλειστικά ομοφυλόφιλος. Συνήθως χρησιμοποιείται με λανθασμένο τρόπο για να ορίσει τον σεξουαλικό προσανατολισμό και ειδικότερα την αμφιφυλοφιλία σε όρους μονοσεξουαλικότητας. Στις αναφορές του Κίνσεϋ χρησιμοποιείται και ένας επιπλέον βαθμός για την ασεξουαλικότητα. Δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο Sexual Behavior in the Human Male (1948) απο τον Άλφρεντ Κίνσεϋ.

Με την δημοσιοποίηση της κλίμακας, ο Κίνσεϋ ανέφερε:

Οι άνδρες δεν αντιπροσωπεύουν δυο διαφορετικούς πληθυσμούς, τους ομοφυλόφιλους και τους ετεροφυλόφιλους. Ο κόσμος δεν πρέπει να χωρίζεται σε αρνιά και κατσίκια... Είναι ένα βασικό στοιχείο της ταξινομίας και η φύση σπάνια έχει να κάνει με διακεκριμένες κατηγορίες ... Ο ζωντανός κόσμος είναι ένα συνεκτικό σύνολο όλων του των διαστάσεων.
Καθώς δίνουμε έμφαση στο συνεκτικό σύνολο των διαβαθμίσεων μεταξύ των αποκλειστικά ετεροφυλόφιλων και και αποκλειστικά ομοφυλόφιλων ιστοριών, έχει γίνει επιθυμητό να δημιουργηθεί ένα είδος κατηγοριοποίησης που θα μπορεί να βασίζεται σε σχετικά σύνολα ομοφυλόφιλων και ετεροφυλόφιλων εμπειριών ή αντιδράσεων σε κάθε ιστορία...Σε κάθε άτομο μπορεί να ανατεθεί σε μια θέση πάνω στην κλίμακα για κάθε περίοδο της ζωής του...Μια κλίμακα εφτά βαθμών έρχεται πιο κοντά στο να δείξει τις πολλές διαβαθμίσεις που στην πραγματικότητα υπάρχουν. (Κίνσεϋ, (1948). σ. 639, 656)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου