Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

ANGELS IN AMERICA (2003)



Πολιτική, θρησκεία, ιστορία, ρατσισμός, αιρέσεις, κομμουνισμός, ομοφυλοφιλία, οράματα, παραισθήσεις μπλέκονται στη μίνι τηλεοπτική σειρά «Angels in America». Σε σενάριο του Tony Kushner, βασισμένο σε δικό του βιβλίο, ο Mike Nichols σκηνοθετεί την πιο καταθλιπτική και σκληρή πλευρά της ζωής.


Ένας ομοφυλόφιλος αντιμετωπίζει τη νόσο του AIDS, εγκαταλελειμμένος από το φίλο του και βλέπει οράματα με αγγέλους αποκαλώντας τον εαυτό του προφήτη. Ένας ομοφυλόφιλος Εβραίος που δεν αντέχει να βλέπει το φίλο του να αργοπεθαίνει, τον εγκαταλείπει τη στιγμή που τον χρειάζεται περισσότερο. Ένας «straight» διεφθαρμένος δικηγόρος, που περιστασιακά κοιμάται και με άντρες πάσχει και ο ίδιος από την καταραμένη νόσο. Τέλος ένας κρυφο-ομοφυλόφιλος, που ζει με την καταθλιπτική γυναίκα του και ασπάζεται τη θρησκεία των Μορμόνων, παλεύει με την ηθική και τις επιθυμίες του.


Όλοι οι χαρακτήρες συνδέονται μεταξύ τους με έναν παράξενο τρόπο. Νοιώθουν την ανάσα του θανάτου να τους ακουμπά και τη ζωή τους να γκρεμίζεται. Εγκαταλελειμμένοι από τους δικούς τους, εξαιτίας της «ιδιαιτερότητάς» τους ή του χαρακτήρα τους, προσπαθούν να μαζέψουν τα κομμάτια τους και να ζήσουν μία ζωή όπως την έχουν ονειρευτεί.


Άγγελοι που κατεβαίνουν από τον ουρανό, φλεγόμενες σκάλες που συνδέουν ζωή και θάνατο, πρόσωπα της φαντασίας, νεκροί πρόγονοι, αγάλματα που ζωντανεύουν είναι στοιχεία που περιτριγυρίζουν την ταινία συνθέτοντας παράλληλα ένα κλίμα απόλυτης δυστυχίας.


Ο Θεός εγκατέλειψε πραγματικά τον παράδεισο; Σε μία εποχή όπου το σύνδρομο του AIDS μαστίζει, καταχαρακώνοντας ψυχή και σώμα, όπου η δυστυχία είναι ο μόνιμος σύντροφος των ανθρώπων και η κατάθλιψη ο σίγουρος προορισμός τους, οι άνθρωποι οδηγούνται στην επινόηση ενός δικού τους κόσμου. Αυτό το νέο κόσμο παρουσιάζει ο σκηνοθέτης του « Πρωτάρη» αναμιγμένο με τη σκληρή πραγματικότητα της ζωής. Μέσα στο τηλεοπτικό του κάδρο καταφέρνει να ενώσει το ρεαλισμό και το σουρεαλισμό, με τρόπο τέτοιο, ώστε τελικά να κυριαρχήσει η απόλυτη ομοιομορφία. Συνδυάζει με άριστο τρόπο την τέχνη του θεάτρου (σουρεαλιστικό κομμάτι ταινίας) με την τέχνη του κινηματογράφου (ρεαλιστικό κομμάτι), -άλλωστε είναι άριστος γνώστης και των δύο γλωσσών-, για να τις εξισορροπήσει στις απαιτήσεις ενός υψηλού επιπέδου τηλεοπτικού θεάματος. Δεν διστάζει να προσφέρει υποκριτικές προκλήσεις στα ηχηρά ονόματα των ηθοποιών του, για να αποσπάσει εκπληκτικές ερμηνείες. Τους τσαλακώνει κυριολεκτικά, τόσο εξωτερικά, όσο και εσωτερικά, για να αποδώσει το ρεαλισμό στο ονειρικό πλαίσιο της ταινίας. Ο Al Pacino, η Meryl Streep, η Emma Thompson, αλλά και οι υπόλοιποι ηθοποιοί που συμμετέχουν καταφέρνουν να συγκινήσουν με τις ερμηνευτικές τους ικανότητες. Τόσο τα «γνωστά», όσο και τα «άγνωστα» ονόματα των ηθοποιών στέκονται ισάξια το ένα δίπλα στο άλλο και αποτελούν αναφαίρετο κομμάτι της ταινίας. 



Με Ελληνικούς Υπότιτλους. (str.)



1 σχόλιο :

  1. Φροντίστε να βάλετε νωρίς την ταινία, αλλιώς ίσως πάθετε ότι κι εμείς, αφού το αρχικό σχέδιο ήταν να δούμε το πρώτο μέρος, καταλήξαμε να το ξενυχτήσουμε, αναβάλλοντας την προγραμματισμένη έξοδο μας!
    Η ταινία θίγει πολλά θέματα, άρα και δύσκολο να τα σχολιάσεις όλα. Αφού όμως σαν κεντρικό θέμα έχει το AIDS και ότι συνεπάγεται γύρω από αυτό, θα γράψω δυο λόγια γι αυτό.
    Συνήθως το παίζουμε ξερόλες, επειδή διαβάσαμε δυο σειρές για το AIDS, επειδή είδαμε μια κακόγουστη διαφήμιση στην τηλεόραση, οπότε και θεωρούμε ότι είμαστε πλήρως ενημερωμένοι και επιπλέον δεν πιστεύουμε ότι μπορεί να συμβεί και σε μας!
    Από προσωπική εμπειρία, αλλά φαντάζομαι κι από δικές σας, σίγουρα θα έχετε δεχτεί η προτείνει κάποιες φορές, έστω και μια φορά, να κάνετε σεξ χωρίς προφύλαξη, σε μια στιγμή αδυναμίας η για να το πω στην κυριολεξία σε μια στιγμή καύλας! Ουσιαστικά παίζεται ρώσικη ρουλέτα.

    Επειδή είμαστε γενικά των άκρων, είτε από τον φόβο μας να απέχουμε από το σεξ, είτε παίρνοντας υπερβολικές προφυλάξεις, ακόμα και καθόλου, καλύτερα είναι να ενημερωθούμε για το AIDS από ειδικούς και έστω μια φορά να κάνουμε εξετάσεις, όσο σίγουροι κι αν νιώθουμε για τον εαυτό μας.
    Αν ψάξετε στο ιντερνετ, θα βρείτε και τηλεφωνικές γραμμές υποστήριξης και ενημέρωσης για το AIDS, αν σας κάνει κόπο να επισκεφτείτε έναν ειδικό από κοντά.

    Πέρα από αυτά, την ταινία μην την χάσετε, είναι πολύ καλή απ όλες τις απόψεις και θα σας κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον σας από την αρχή μέχρι το τέλος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή